Organisationen Swedwatch riktar hård kritik mot Atlas Copco och Sandvik för att inte ta ansvar för det tuffa läget i Sydafrikas platinabälte.

ANNONS

Platinaindustrin i Afrikas mest sydliga nation är känd för att omgärdas av misär i form av bland annat brist på vatten och luftföroreningar. I tillägg till det förekommer det även korruption, tvångsförflyttningar av lokalbefolkning och hög närvaro av sexuellt våld.

För fem år sedan eskalerade situationen när polisen brutalt slog ned en strejk. 34 gruvarbetare dödades av polisen i vad som senare kom att bli känt som Marikana-massakern.

I en ny rapport från Swedwatch framgår det att inte mycket har ändrats sedan dess. Dessutom tar rapporten upp indirekt kritik mot Atlas Copco och Sandvik vars utrustning används i gruvornas kärnverksamhet.

”De har till och med servicepersonal på plats i själva gruvorna. Så ansvarsfrågan i det här fallet är väldigt tydlig”, säger Olof Björnsson, researcher på Swedwatch, till SvD.

”Det är väldigt tydligt att de svenska företag som säljer produkter till gruvorna har ett ansvar för det som sker. Redan 2013 uppmärksammade vi dem på situationen. Det är uppseendeväckande att de inte har gjort mer” säger Olof Björnsson vidare.

ANNONS
ANNONS

Atlas Copco har välkomnat rapporten men sade att det samtidigt är en väldigt tuff miljö att verka i när det kommer till Sydafrikas gruvindustri.

”Mänskliga rättigheter är en integrerad del av våra kundutvärderingar i Sydafrika. Men just nu pågår ingen aktiv dialog med kunder i platinaindustrin”, sade Sandviks hållbarhetschef Christina Båge-Friborg. Hon påpekade också att man inte hade några nya kunder i Sydafrika sedan 2014.