”Jag kommenterar inte konstverk som jag säljer eller köper”, säger den kände företagaren och dolda makthavaren.

Michael Storåkers, gallerist och företagare och tidigare vd för auktionshuset Bukowskis, är enligt källor till Di säljare av Nathalie Djurbergs och Hans Bergs konstverk ”Crocodile, Egg, Man” på Bukowskis tidigare i november.

Efter en budgivning på 20 minuter var auktionen över och konstverket gick för 19,5 miljoner kronor, ”det högsta priset någonsin för ett samtida svenskt konstverk”, skriver tidningen (obs, betalvägg).

Köparen uppges vara ”en amerikansk samling” och Michael Storåkers pekas alltså ut som säljaren.

Har tidigare angripit staten och kapitalet

Storåkers ger emellertid inga kommentarer om vilka konstverk han ”säljer eller köper”, deklarerar han i Di.

ANNONS
ANNONS

Michael Storåkers som anses vara en ”dold makthavare” har tidigare angripit regeringen Löfven för att ”svassa” för kapitalister, vilket han anser bidrar till ökade samhällsklyftor i stället för att stärka välfärdssamhället.

”Förmögenhetsskatten är slopad. Arvs- och gåvoskatten likaså. Fastighetsskatten är pulveriserad och är ersatt av kommunal fastighetsavgift. Den reella skatten på aktievinster är borttagen och ersatt av schablonskatten på under 1 procent via investeringssparkonton och bolagsskatten är dessutom sänkt”, dundrade Storåkers i en krönika i Dagens Industri som Dagens PS då uppmärksammade.

”Sverige har blivit ett skatteparadis för kapitalägare”, anser konstklipparen Michael Storåkers.

Läs mer: Morgan Stanley: Slut på guldfesten [Dagens PS]