Varannan svensk har enligt en tidigare rapport dåligt samvete över privatekonomin. Mest ångest har 25-34-åringar och det är pension och sparande som utgör största oron. Det här konstaterar Swedbank och Sparbankerna i en tidigare undersökning av Sifo Kantar.

Knappt 90 procent har koll på hur de fördelar sin inkomst mellan utgifter för boende, vardagsutgifter, sparande, nöjen och liknande. Men 20 procent uppger att de skulle behöva minska sina utgifter för att kunna spara mer. Lika många skulle vilja spara mer och har egentligen också ekonomiskt utrymme för det. enligt undersökningen.

”Låt inte det dåliga samvetet stå i vägen, genom några enkla steg kan du få bättre koll på din ekonomi. Gör en budget över dina inkomster och utgifter, och ta med alla utgifter, även de små. Det är ofta småutgifterna man kan dra in på och därmed skapa utrymme för sparande. Att spara in på småutgifter känns oftast heller inte lika mycket i plånboken”, kommenterar Madelén Falkenhäll, ekonom på Swedbank.

ANNONS
ANNONS

25–34-åringarna är enligt pressmeddelandet alltså de som är mest bekymrade för sin privatekonomi. Hela 60 procent uppger att de känt oro eller haft dåligt samvete för sin privatekonomi det senaste året. Och främst är det pension och sparande man oroar sig för medan ännu yngre, 18-24, har plågat samvete för att de bränner mycket pengar på nöjen, fritid och resor.

Några tips för att få bättre koll på ekonomin är att göra en budget över inkomster och utgifter och se till att ha en sparad buffert, åtminstone två månadslöner bör finnas på sparkontot om något oförutsett händer.

Ytterligare råd är att placera på lång sikt där avkastningen är god och dela upp exponeringen i ett par-tre olika fonder med olika risknivåer. Glöm inte kontrollera fondavgifterna.