Papperskaos i Europa drabbar nu mataffärerna. Nu sänker Willys priset på plastpåsar för att kunder inte ska drabbas ekonomiskt om papperskassarna är slut.

ANNONS

Det är Göteborgsposten som rapporterar om beslutet från livsmedelskedjan Willys.

”Vi ser nu att det finns risk för att papperskassarna helt tar slut och därför har vi valt att tillfälligt sänka priset på plastkassarna till samma prisnivå som papperskassarna”, säger Willys kommunikationschef Johanna Eurén.

Papperskaos ger tryck på papperstillverkarna

Papperskaoset är en följd av coronapandemin, och nu vill många företag ha de leveranser som stått på vänt. Att e-handeln har ökat under pandemin gör också att trycket på företagen som framställer pappersmassa och tillverkar papper ökar.

När det infördes skatt på plastpåsar gick många konsumenter över till det billigare pappersalternativet, och nu är det svårt att få tag på de populära kassarna efter papperskaos runtom i Europa.

Willys sänkning av priset på papperskassen är en tillfällig åtgärd, och helt och hållet till för att kunderna inte ska drabbas, enligt Johanna Aurén. Priset för en plastpåse sänks från 5,90 kronor till 3,90 kronor. Hur det påverkar företaget ekonomiskt vill hon inte svara på.

ANNONS
ANNONS

”Jag vill inte gå in på marginaler. Men vi gör detta så att våra kunder inte ska behöva drabbas”, säger Johanna Eurén.

Inga tecken på att andra följer efter

När det gäller konkurrenterna verkar inte bristen på papperskassar lika stor. Axfoods andra kedja, Hemköp, har märkt av bristen, men det gör inte att man tänker sänka priset på plastpåsar.

Coops pressekreterare Kevin Bell säger till Göteborgs Posten att Coop har tillräckligt med papperskassar i nuläget, och att det inte är aktuellt att sänka priset på plastpåsarna.

”Vi klarar oss precis just, och kan erbjuda våra kunder pappersalternativet. Om det ändras i framtiden får vi kolla på det då, säger han.

Enligt Göteborgs Posten finns det inget som tyder på att de andra livsmedelsjättarna Ica och Lidl har planer på att sänka priset på plastpåsar.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Chefsekonom: snart höjs matpriserna [Dagens PS]

Läs även: Ledande livsmedelsaktörer bygger butiker i trä [Dagens PS]