Dagens PS kunde i går rapportera om hur inkassoföretaget Lindorff inte betalat ett öre i svensk bolagsskatt sedan Investor gick in som delägare år 2008. Trots att det totala rörelseresultat 2009-2012 uppgick till drygt 800 miljoner kronor.

ANNONS

Även Gambro har enligt SvD effektivt lyckats undvika skatt under tiden som Investor varit ägare. Bolaget köptes ut från börsen år 2006 tillsammans med riskkapitalbolaget EQT.

”Det finns fortfarande andra värden än skatt som ett bolag bidrar med. Det är bland annat sociala kostnader och arbetstillfällen”, säger Johan Bygge, verksamhetschef på EQT och före detta finanschef på Investor, till tidningen.

Investor skriver på sin webbsida att bolaget ”strävar efter att vara en god samhällsaktör”.

”Vår ambition och vårt ansvar innefattar en rad områden, såsom miljö, mänskliga rättigheter och arbetsvillkor. Det inkluderar även ett åtagande och ansvar att bidra till samhället i stort. I snart 100 år har vi agerat som ett ansvarsfullt företag och ägare”, skriver investmentbolaget.

Investors vd Börje Ekholm lägger locket på men kommunikationschefen Stefan Stern skriver i ett mail till SvD-redaktionen att Investor bara följer lagen.

”Investor verkar alltid inom de ramar som fastställs av riksdag och regering”, säger Stern, som tidigare var vice partisekreterare hos Socialdemokraterna.

SvD Näringslivs reporter Jacob Bursell konstaterar att Investor å ena sidan ägnar sig åt både CSR och hållbarhetsredovisning. 

Å andra sidan har bolaget, som Bursell uttrycker det, ”förvandlat Blaiseholmen till ett skatteparadis i klass med Guernsey”.

”Så länge bolaget gör ett nummer av att vilja bidra till samhället i stort, förblir det en öppen fråga om det är långsiktigt begåvat”, skriver han.

ANNONS
ANNONS

PS. Investors huvudkontor ligger på Arsenalsgatan 8C medan EQT har sitt kontor på Hovslagargatan 3, Blasieholmen.

LÄS MER: Skatteplanering svensk folksport – men rimmar illa för Investor »

HÅLL DIG À JOUR MED VÅRA GRATIS NYHETSBREV. DAGENS PS TJÄNST GER DIG DET BÄSTA FRÅN SVENSKA OCH INTERNATIONELLA MEDIER – ALLT SAMLAT PÅ ETT STÄLLE. KLICKA HÄR!