För människor som lever i en vardag där allt hänger på nästa lönecheck kan ett bedrägeri online vara katastrofalt för den personliga ekonomin, arbetslivet och den sociala situationen.

Många i samhällets bottenskikt får uppleva både extrem exponering och digital osynlighet, skriver Mary Madden i en krönika i The New York Times.

I en undersökning som omfattade 3.000 amerikaner ser Madden en klar skillnad mellan de rikaste och de fattigaste internetanvändarna. Generellt stod mängden personlig förmogenhet i omvänd proportion till hur rädd man är för att bli av med personliga uppgifter eller att få sin bankdata stulen. Ju rikare, desto lugnare, helt enkelt.

ANNONS
ANNONS

Mycket av rädslan finns djupt rotad hos människor i minoriteter eller från fattiga områden, menar artikelförfattaren. Det finns fortfarande en stor obalans i vilka människor som övervakas mest noggrant på sociala medier, och ibland kan en anställning stå och falla med hur djupt arbetsgivaren gräver bland den ansökandes personliga profiler, menar Mary Madden.

Hon berättar om flera exempel där amerikanska myndigheter använt sociala plattformar för att övervaka människor från minoriteter, eller bara personer med ett namn som ”låter som latinamerikanskt”, och refererar till NY Times egen rapportering.

Avslutningsvis skriver Mary Madden att det behövs ett fokus på låginkomsttagares digitala säkerhet inför presidentvalet 2020. Om folket inte litar på systemet så faller det.