Enligt en ny Nordnet-undersökning sparar 7 av 10 svenskar långsiktigt på sparkonto – dessvärre gör de det till minusränta.

ANNONS

Det konstaterar Nordnets sparekonom Frida Bratt i en kommentar till undersökningen som Yougov gjort på uppdrag av Nordnet och som visar att drygt 73 procent, sju av tio svenskar, har sina pengar placerade på sparkonto.

Det gör att pengarna inte växer, konstaterar Bratt.

”Dessutom har vi nu en inflation att tala om i Sverige. I oktober landade den på 3,1 procent. Och eftersom många sparkonton inte ger någon ränta alls så betyder det tydlig minusränta på dessa konton. Det vill säga just nu en realränta – den nominella räntan minus inflation – på -3 procent”, skriver Frida Bratt under vinjetten ”vardagsekonomi” på Nordnets hemsida.

Vanligare bland yngre män

Lika många kvinnor som män har sina pengar på sparkonto, enligt rapporten som även – kanske lite överraskande – visar att fler unga män än äldre sparar på lång sikt på sparkonto.

”Det kan bero på att även fast sparmålet upplevs som långsiktigt så kanske det ändå handlar om en insats till en lägenhet eller ett körkort.”, enligt Frida Bratt.

Även mer privatekonomiskt stabila hushåll med en gemensam inkomst på över 700 000 kronor om året svarar ”ja” på frågan om de sparar långsiktigt på sparkonto.

Dessa hushåll har i högre utsträckning sina sparpengar placerade till minusränta än låginkomsttagare, vilket kan bero på att den förstnämnda gruppen har större möjlighet att lägga undan pengar varje månad på sparkonton.

Tipset – satsa på fonder och aktier

Även småbarnsfamiljer svarar i högre utsträckning än exempelvis pensionärer och löntagare utan barn att de sparar långsiktigt på sparkonto.

Frida Bratts råd är att så långt det är möjligt att ha tre månadslöner sparade. I vart fall när det gäller småbarnsfamiljer.

ANNONS
ANNONS

Men i stället för att ha pengarna på förlustbringande sparkonton är det värt att ta lite risk för att få medlen att växa, anser hon.

”Ett fond- eller aktiesparande är mer riskfyllt, men det är risker den som är långsiktig kan ta. Se till att alltid ha rätt pengar på rätt plats; bufferten på sparkonto men barnsparandet och pensionssparandet i fonder eller aktier”, skriver Frida Bratt på Nordnet.

Läs även: Tänk på det när du köper bostadsrätt [Dagens PS]