Nordea kapade åt sig andelar på marknaden för bolån medan Swedbank och Handelsbanken under samma period tappade mark.

ANNONS

Nordea uppges ha vänt en negativ trend och vinner nu åter marknadsandelar på den hårt konkurrensutsatta bolånemarknaden.

Så var det i andra kvartalet och under sommaren medan Swedbank och Handelsbanken då, enligt statistik som Realtid hänvisar till, förlorade mark på bolånemarknaden.

Swedbank och Handelsbanken är fortfarande de största aktörerna med Swedbank i topp, men Nordea knappar in och detta beror enligt banken i hög grad på bättre digital- och personlig kundservice.

”Efter några tuffa år när vi tappade marknadsandelar – 2016, 2017 och 2018 – har vi kommit tillbaka starkt”, säger Nordeas Sverigechef Per Långsved till Realtid, som berättar att Nordea i juli och augusti år tog 17,1 procent av de nya lånen på bostadsmarknaden.

Nordeatoppen: Det lockar kunder

Hos Nordea kan kunderna signera sina bolån digitalt och besked på ansökan kommer snabbt, vilket uppges tilltala kunder under budgivning i samband med bostadsköp, konstaterar Långsved.

”Där ligger vi absolut i framkant och mäklarna säger att vi är de mest proaktiva”, förklarar Nordeas Sverigechef för Realtid.

Han berättar också att banken framför allt går starkt fram bland unga kunder och kunder i medelåldern. När det gäller volymtillväxt har den ökat med 62 procent under senaste kvartalet i kundgruppen 18 till 37 år och 83 procent från 18 till 47 år, enligt Per Långsved.

ANNONS
ANNONS

Konkurrerande Swedbanks vd Jens Henriksson konstaterade i senaste delårsrapporten, som Dagens PS skrev om förra veckan i samband med rapportsläppet, att man nu är störst på bolånemarknaden igen.

I en annan artikel i ämnet framgick det att Swedbank sänkt bolåneräntan.