Mångmiljardsmäll hotar tunga klippare

Uppdaterad: 03 apr. 2017Publicerad: 03 apr. 2017
Harald Mix är vd för riskkapitalbolaget Altor. (Foto: TT)

Svenska Dagbladet berättar att en dom väntas nu i april efter en seg skatteprocess och som innebär att Sveriges mest tongivande riskkapitalister kan åka på en skattesmäll på över 2 miljarder kronor.

ANNONS
ANNONS

“Förhandlingarna är avslutade”, berättar Tomas Algotsson, enhetschef på Skatteverkets rättsavdelning, för tidningen.

Över 1,6 miljarder ska betalas in i skatt och skattetillägg om Skatteverket vinner målet.

“Därutöver finns beslut om ytterligare 675 miljoner inom riskkapitalgranskningen. Det är således nästan 2,3 miljarder kronor för beskattningsåren 2006 till 2014”, förklarar Tomas Algotsson i artikeln där det framgår att skattesmällen drabbar riskkapitalisterna peronligen och inte bolagen som de företräder alltså.

Det handlar om delägarna i de sex största riskkapitalbolagen i landet, det vill säga för bland andra Wallenbergkontrollerade EQT, Altor, Nordic Capital och IK, uppger SvD Näringsliv och berättar att avgörandet i Kammarrätten handlar om hur riskkapitalisternas övervinster ska beskattas.

Skatteverket har redan gått segrande ur striden i Förvaltningsrätten och nu återstår att se vad domen blir i Kammarrätten.

“Det handlar om stora pengar”, slår Tomas Algotsson på Skatteverket fast i Svenskan och tillägger längre ner i artikeln:

“Vår tolkning av reglerna är att det bör skattas enligt 3-12, det har vi fört fram till domstolen. Nu är det domstolen som har avgörandet”.

Enligt tidningen vill riskkapitalisterna inte gå händelserna i förväg och spekulera i vad utgången blir i Kammarrätten. Däremot är flera av dem “genuint upprörda” över Skatteverkets process mot dem, skriver SvD.

MISSA INTE: Riskkapitalister värvar sparkad vd  >

LÄS ÄVEN: Ledare: Skatterna “perversa”  >

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS