Inflationen är inte importerad utan regeringen är medskyldig till de kraftiga prisökningarna, anser M-toppen Elisabeth Svantesson.

ANNONS

I SVT:s Agenda på söndagen mötte Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, finansminister Mikael Damberg (S) i en stundtals hätsk debatt.

M-toppen Svantesson anklagade regeringen för att den skenande inflationstakten, som i maj var 7,2 procent enligt SCB, och slog fast att priset på diesel i Sverige ”var världens högsta innan Putins krig”.

Det är inte bara en ”importerad inflation” som drabbat konsumenterna, det är tvärtom i hög grad regeringen som är ansvarig för den, dessutom har regeringen ”förstört elmarknaden” och ägnat sig åt att höja ”skatter med kirurgisk precision”, enligt Svantesson.

”Jag skulle gärna vilja säga att jag hade så mycket makt att jag drev upp inflationen i Finland, Danmark, Norge, Frankrike och Tyskland – hela Europa har hög inflation just nu”, kontrade Mikael Damberg.

Svantesson sade att hon inte utesluter kompensation till de som har det sämst ställt medan Damberg uppgav att stöd redan införts till flera grupper, han nämnda bland annat höjningen av garantipensionerna.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Danmark kompenserar hushållen med miljarder [Dagens PS]