Ett par kan behöva betala en halv miljon för att lägenheten luktade djurkiss. Och ingen försäkring kan rädda dem.

Ett par har fått en räkning på en halv miljon kronor för att lägenheten luktar djurkiss. Det skriver Hem & Hyra. Räkningen kom som en total chock för paret som Hem & Hyra kallar Linda & Peter. Trots att paret hade ett rivningskontrakt har det ingen betydelse enligt bostadsbolaget Eidar i Trollhättan.

Paret fick fem dagar på sig att betala. Lägenheten som paret hyrde skulle totalrenoveras och rubriken på avtalet löd hyresavtal – rivning. Vilket gjorde att de inte täckte golvet så noga i ett av rummen där paret hade sina illrar.

Använder inte rivning i hyresavtal

”I dag används inte ordet hyresavtal – rivning, för att undvika att hyresgästen inte tar fullt ansvar för bostaden”, säger Daniel Ruus, distriktschef för bostadsbolaget Eidar.

Men på parets kontrakt stod det rivning.

”Vi hade självklart tidningspapper på golvet och illrarna gick på låda även om det någon gång hamnade utanför. Golvet var redan fullt med märken, så vi var väl inte helt noga, men självklart städade vi ofta”, säger Linda.

Paret var beredda på att åtgärda ett rum eftersom de kände en viss doft av iller. Men det dröjde innan chocken kom – fakturan på en halv miljon kronor.

ANNONS
ANNONS

Fått fakturor på renovering

”Vid förbesiktningen anmärktes det inte på någon lukt. Det var först senare och då skyllde besiktningsmannen på att han ”kanske varit lite täppt i näsan” vid förra besiktningen”, säger Peter.

”Det känns som vi får betala hela renoveringen av lägenheten. Eidar skriver ju i sin broschyr efter renoveringen att de helrenoverat, bytt golv och allt. Och det vi fått fakturor på för är precis sådant”, fortsätter Peter.

Paret har inte tvingats betala ännu då de bestridit fakturan och det pågår nu förhandlingar med hjälp av Hyresgästföreningen.

Daniel Ruus på Eidar menar att det kostar en halv miljon att sanera djurdoft.

”Eidar har en egendomsförsäkring som vi kollat om den kan hjälpa paret. Men den gäller inte”.

Bostadsbolaget beklagar men det enda de kan hjälpa paret men är en avbetalningsplan.

ANNONS
ANNONS

Ingen försäkring som täcker

Det finns inget försäkringsbolag som försäkrar den här typen av skador, skriver Hem & Hyra. Om ett husdjur orsakar skador får hyresgästen själv betala.

”Försäkringen skyddar dina lösa saker. Golv och väggar i din hyresrätt betraktas inte som en lös sak så om katten kissar på golvet, får du själv betala. Och vill det sig riktigt illa tränger kisset och doften ända ner i trossbotten. Då kan saneringen bli väldigt dyr”, säger Andrea Ekeblad Szanto, jurist vid Konsumenternas försäkringsbyrå.

Läs hela artikeln här.

Läs mer: Polistoppen Carin Götblad tog gräddfil till lyxbostad [Dagens PS]