Fredrik Eklund på Eklund Stockholm New York spår en sättning på bostadsmarknaden.

ANNONS

”Hur länge och hur djupt marknaden kommer att gå ner är det ingen som vet. Men den svenska nedgången är lägre än i övriga världen och vi tror på en snabbare återhämtning. Min bedömning är två månader och en prisnedgång med cirka 15 procent innan allt tar fart igen”, säger han i ett nyhetsbrev från mäklarfirman.

Eklund påpekar att människor lätt glömmer att även bostadsmarknaden är cyklisk.

”En marknad SKA gå upp och ner, den går per definition alltid ner till slut. Det vi ser nu är alltså inget konstigt, eftersom vi i Sverige har haft en stabil uppgång under lång tid. Till och med under 2008 vek aldrig marknaden i lyxsegmentet, den blev bara trögare under en period”, skriver lyxmäklaren.

Firmans säljchef Inge Abrahamsson säger till di.se att lyxsegmentet skiljer sig från övriga marknaden. Folk med dyra objekt övervintrar hellre än att realisera en förlust.

Arbetslösheten är det stora orosmomentet, eller ”spöket” som Abrahamsson kallar det, enligt di.se. Klarar vi oss från en kraftigt ökande arbetslöshet spår han att marknaden tar fart igen ”inom ett par månader”.

ANNONS
ANNONS

”På vilken nivå är svårt att förutse men nedgången bör då inte bli speciellt mycket större än vad vi redan har sett”, säger han i nyhetsbrevet.

”Får vi en ökad arbetslöshet kommer vi att få se ett formidabelt ras”, säger han vidare till di.se.