Enligt en ny rapport från Fair Finance Guide investerar bankerna 61,8 miljarder kronor i 200 smutsiga bolag, det vill säga bolag som skadar klimatet och miljön.

ANNONS

Det handlar om världens största bolag i kol- olje- och gasindustrin och bankernas kunder har trots återkommande kritik fortfarande svårt att veta hur klimatsmart deras pengar placeras.

Nordea och Swedbank utmärker sig med den största exponeringen mot klimatskadliga bolag. Enligt granskningen ägde Nordea aktier för närmare 18 miljarder kronor i fossilbolag vid årsskiftet medan Swedbank hade stoppat in drygt 17 miljarder kronor i bolagen.

Fair Finance Guide rekommenderar bankerna att upphöra med sina investeringar i klimatbovarna och sätta upp mål för att fasa ut investeringarna i de värsta klimatsyndarna. Bankerna får också rådet att redovisa sina klimatavtryck så att spararna enkelt kan ta ställning till om de vill fortsätta ha sina placeringar hos dem.

”För att nå klimatmålen måste 80 procent av de fossila tillgångarna ligga kvar i marken, det är alltså ohållbart både ekonomiskt och miljömässigt att fortsätta investera kundernas pengar i de här företagen, säger Jakob König, projektledare för Fair Finance Guide på organisationen Sveriges Konsumenter, i en kommentar till rapporten.

SvD Näringsliv konstaterar att storbankernas investeringar i fossila bolag kan slå bakut då världens ledare just nu förhandlar i Paris om ett nytt, globalt klimatavtal.

”Om de lyckas kan stora tillgångar i fossila bränslen bli kraftigt nedvärderade”, skriver tidningen, som konstaterar att smällen alltså blir hårdast för Nordea och Swedbank vid ett sådant scenario.

ANNONS
ANNONS

LÄS RAPPORTEN (pdf):”Bankernas svarta samvete” (Fair Finance Guide) »

LÄS ARTIKELN:”Klimatmål kan ge fossil smäll för svenska banker” (Svenska Dagbladet Näringsliv) »