Den kaliforniska banken Indy Mac, som i förra veckan gick omkull för att i måndags återuppstå i federal tappning, uppges bedrägeriutredas av FBI.

ANNONS

Misstankarna om bedrägerier gäller bolåneverksamheten, uppgav en tjänsteman för Reuters.

Det stod inte klart hur länge utredningen pågått, FBI uppgav på onsdagen att man ökat antalet fall bland bolag i låneindustrin från 19 till 21. Några enskilda kommentarer om Indy Mac lämnades dock inte och på banken ställde man sig frågande till bedrägerierna.

– Den första gången vi hört talas om utredningen är via pressen i dag, sade talesmannen Evan Wagner.

– Vi kan varken bekräfta eller förneka utredningen.

Indy Mac, känt som ett ledande bolåneinstitut i Kalifornien, är den femte amerikanska bank som gått omkull sedan årsskiftet. I fredags togs den över av det statliga organet Federal Deposit Insurance Corp (FDIC). FDIC beräknades få betala upp till 8 miljarder dollar (48 miljarder kronor) eller 15 procent av sina stödpengar för att rädda vad som fanns kvar av Indy Mac. Sedan skulle banken säljas under det nya namnet Indy Mac Federal Bank – styckad eller som paket till högstbjudande.

ANNONS
ANNONS

Indy Mac är den största av de fem banker som kollapsat i år, med tillgångar på 32 miljarder dollar och en inlåning på 19,1 miljarder dollar. Det omedelbara skälet var likviditetskris när oroliga kunder tömde sina konton i banken under de senaste veckorna. På elva dagar förlorade banken 1,3 miljarder dollar i insatta medel och till sist återstod bara tvångsförvaltning.

Enligt analytiker står hundratals andra banker på tur att dras med ned i bolåne- och finanskrisens bråddjup.