Dagens PS

Handel med hyresrätter nästan dubblad på fem år

hyresrätt
Protester mot försäljning av hyresrättsfastigheter 2007. (Foto: TT)
Marc Malmaeus
Marc Malmaeus
Uppdaterad: 05 maj 2020Publicerad: 05 maj 2020

På fem år har antalet köp av fastigheter med hyresrätter i Stockholm ökat med 39 procent. Kortsiktiga affärer kan leda till en fastighetsbubbla tror Peter Olsén på Hyresgästföreningen. “Det är inget man önskar sig, men det skulle sanera rejält bland de mest spekulativa köparna”, säger han till Mitt i. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

2015 gjordes 31 köp av hyresfastigheter i Stockholm, skriver Mitt i Stockholm. Förra året var siffran uppe på 51; en ökning med 39 procent.

Mats Wilhelmsson, professor i fastighetsekonomi på KTH säger till tidningen att utvecklingen kan leda till en bubbla i längden.

“Där det finns möjlighet att tjäna pengar dyker det självklart upp kortsiktiga aktörer som köper fastigheter för att kunna sälja dem dyrare utan att göra något med dem. Och spekulativa investerare är alltid ett tecken på att det kan vara en bubbla”, säger han.

Siffrorna indikerar även att summorna för fastighetsköpen är högre idag än för fem år sedan. 2015 köptes hus med hyresrättslägenheter i Stockholm för 6,7 miljarder kronor, 2019 var siffran uppe på 35,2. Detta utgör en ökning på 425 procent.

Peter Olsén, förhandlare på Hyresgästföreningen är skeptisk till utvecklingen.

“Det är inte rimligt att en fastighet ska stiga i värde med 20 procent varje år — utan att det görs något. Så småningom måste man kalla det för en fastighetsbubbla. Det är inget man önskar sig, men det skulle sanera rejält bland de mest spekulativa köparna”, säger han till Mitt i Stockholm.

Läs mer: Regeringens bostadspolitik får Vänstern att se rött

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS