Blott 29 år gammal antas den stilige norske gutten och laxarvingen ruva på den största skattepliktiga förmögenheten i vårt grannland – så rik är han.

ANNONS

Unge norrmannen Gustav Magnar Witzøe är inte vem som helst.

Han är – som redan nämnts – laxarvinge.

Och nu ska den ekonomiskt oberoende gutten betala en rekordhög skatt för sina intäkter i fjol, som enligt E24.no uppgick till 1,2 miljarder norska kronor.

Witzøe juniors beskattningsbara inkomst för 2021 uppges vara den tredje högsta i Norges historia.

Över en halv miljard norska kronor i inkomstskatt

Hans totala förmögenhet uppskattas till 19,8 miljarder norska kronor och enligt artikeln finns det fog att tro att det är den största skattepliktiga rikedomen i Norge i dagsläget.

ANNONS
ANNONS

För 2021 ska Gustav Magnar Witzøe, enligt E24, betala 552 miljoner norska kronor taxeringsskatt.

För 16 år sedan överförde pappa Gustav nästan alla aktier i sitt laximperium till sonen Gustav Magnar Witzøe. (Foto: TT)

Familjen Witzøe med fadern Gustav har förklarat att man gjort en rekordutdelning ur laximperiet för att täcka förmögenhetsskatter de kommande åren.

Det är sonen i familjen, det vill säga Gustav Magnar Witzøe, som kvitterar ut i stort sett hela utdelningen – för att betala sin förmögenhets- och utdelningsskatt.

Pappa sköter allt medan junior turnerar som modell

29-åringen äger nästan samtliga aktier i familjeföretaget Kverva (97 procent), som i sin tur äger drygt hälften av det norska börsnoterade laxodlingsbolaget Salmar.

Laxfamiljen Witzøes förmögenhet beräknas i dag uppgå till 51 miljarder norska kronor, och även om det är Gustav Magnar Witzøe som på pappret tycks vara den som styr familjeimperiet, så är det fortfarande är hans far Gustav som är kapten över skutan.

För 16 år sedan överförde pappa Gustav nästan alla aktier i sitt laximperium till sonen Gustav Magnar Witzøe.

ANNONS
ANNONS

”Medan pappa sköter familjens förmögenhet hemma från Frøya som ordförande i både Salmar och familjeföretaget Kverva, gör sonen modelluppdrag ute i den stora världen”, skriver E24.

Salmar grundades 1991 av Gustav Witzøe, som köpte ett konkursbo med licenser för laxodling. Före det jobbade han som bilmekaniker och ingenjör på Volvo i Norge.

Läs mer: Han är 27 år och betalar 235 miljoner i skatt [Dagens PS]