FMI (Fastighetsmäklarinspektionen) får in rekordmånga anmälningar om lockpriser på bostäder. Därför väljer nu FMI att granska tjugofem mäklares prissättning. Samtidigt har de för första gången återkallat registreringen för en mäklare som använt sig av lockpriser vid upprepade tillfällen.

En tredjedel av alla anmälningar till FMI under januari-maj 2020 handlade om lockpriser. Lockpris är när mäklaren medvetet satt ett pris lägre än bostadens värde eller under det säljaren är beredd att sälja för.

– Det finns en tydlig frustration bland konsumenter som anser att vissa mäklare försöker locka fler spekulanter till visningar genom att sätta låga utgångspriser, säger David Johansson, tillsynschef på FMI.

Därför har nu FMI startat en tematisk granskning av lockpriser. Tjugofem mäklare ska tillhandahålla förteckningar över ett antal förmedlingsuppdrag till FMI, som sedan kommer att granska prissättningen.

– Granskningen kommer att pågå under hösten och planeras vara färdig i slutet av året så att ett resultat kan presenteras under inledningen av 2021, säger David Johansson.

ANNONS
ANNONS

Läs mer här: Lockpriser anmäls allt oftare – FMI granskar prissättningen