Nu i dagarna får många besked om skatteåterbäring eller restskatt. Men färre svenskar säger sig nu vilja använda en eventuell skatteåterbäring till konsumtion. I stället ökar både andelen som planerar att spara långsiktigt och de som tänker lägga pengarna på att amortera på bolånet. Det visar en färsk Sifoundersökning som TT har tagit del av. Det nya amorteringskravet på bolån som träder i kraft i juni är ett skäl, tror Claes Hemberg, sparekonom vid Avanza Bank.

ANNONS

”Låga räntor och ett hägrande amorteringskrav har fått en liten grupp bolånare att redan nu ta höjd för ökade boendekostnader”, säger Claes Hemberg till TT.

I år säger sig fem procent av de deltagande i undersökningen att de ska använda skatteåterbäringen till att amortera på bolånet. En fördubbling jämfört med de senaste tio åren, då motsvarande siffra var endast två till tre procent.

För tio år sedan uppgav sex av tio svenskar att de skulle konsumera för den skatteåterbäring de fick. Idag är motsvarande siffra tre av tio. I och med att återbäringen förr nådde kontona efter sommaren gick pengarna då mest till att betala redan gjorda semesterresor, enligt Claes Hemberg.

”Nu kommer pengarna i så god tid att man kan planera resor, sparande och konsumtion bättre”, säger han.

Trots att intresset för vardagskonsumtion avtar, minskar inte intresset för att resa, visar undersökningen.

ANNONS
ANNONS

Ett överraskande resultat av undersökningen är att unga människor sparar mer, påpekar Claes Hemberg.

”De som har passerat 50 år kanske däremot tycker att de har råd att konsumera”, säger han.

Hans råd till dig som jagas av dyra lån är att amortera av på dessa så mycket du kan.

”Var också beredd på att räntorna stiger om några år”, säger han.

Men Annika Winsth, chefekonom på Nordea, håller inte med.

ANNONS
ANNONS

”Vi har haft en god amorteringstakt under ett par års tid. Hushållen har haft ett högt sparande sedan finanskrisen och vill ha en bra buffert. Ur makroekonomiskt perspektiv har vi en sund utveckling och hushållen har amorterat tillräckligt”, säger Annika Winsth till TT.

Missa ingenting – få dina nyheter i mejlen!

Eller via Facebook!