Fyra av fem jobb på listan över de tråkigaste jobben finns inom finanssektorn. Det visar en undersökning från University of Essex. Högst på tråkighetslistan? Dataanalytiker.

ANNONS

500 personer ingick i undersökningen, så det är kanske tveksamt om det är vetenskapligt bevisat, men uppfattningen är att dataanalytikerjobbet är allra tråkigast, enligt CNBC. Bokföring är näst tråkigast, följt av skatte- och försäkringsjobb. Fyran på listan har ingenting med finanser att göra, men på plats nummer fem på tråkighetslistan kommer bankjobb.

Scenkonst mest spännande

Undersökningen visade också att uppfattningen var att de som har de ”tråkiga” jobben inte heller betraktas som kompetenta.

”Jag trodde att revisorer kan ses som tråkiga, men effektiva och den perfekta personen att göra ett bra jobb med din deklaration”, säger Wijnand Van Tilburg, medförfattare till studien och lektor vid institutionen för psykologi, University of Essex enligt CNBC.

Det mest spännande jobbet hittar man enligt undersökningen inom scenkonsten. På den listan följer jobb inom vetenskap, journalistik, vård och undervisning.

ANNONS
ANNONS

Fördelen med de ”tråkiga” jobben är att de ger åtskilligt bättre betalt. Genomsnittslönen för en dataanalytiker är enligt mjukvaru- och dataföretaget Payscales runt 62 754 dollar (drygt 592 000 kronor) per år. Genomsnittslönen för ett ”spännande” jobb inom scenkonsten ligger ungefär 10 000 dollar (94 377 kronor) lägre.