Regeringen har höjt rotavdraget för att sätta fart på byggsektorn. Men nu höjer experter ett varningens finger.
Faran med det höjda rotavdraget: “Kan leda till uppsägning”


Mest läst i kategorin
I år kan dina renoveringar bli betydligt billigare. Bland annat kan en totalrenovering av badrummet bli drygt 19 000 kronor billigare i år jämfört med i fjol, detta enligt en analys från Zmarta.
Anledningen är det tillfälligt höjda rotavdraget.
Mellan den 12 maj och 30 december 2025 kan privatpersoner få tillbaka 50 procent av arbetskostnaden för ROT-tjänster, jämfört med tidigare 30 procent. Syftet är att stötta byggbranschen och göra det lättare för hushåll att renovera.
Men det finns en baksida.
SBC, som varje år kartlägger läget i bostadsrättsföreningar, ser nu tecken på att fler kommer att renovera utan att följa reglerna.
Läs mer: Nya rotavdraget: Så mycket kostar renoveringen i din stad. Dagens PS
Var fjärde renoverar utan tillstånd
Enligt Sveriges Bostadsrättsrapport 2025, framtagen av SBC, har 24 procent av landets bostadsrättsägare redan gjort större renoveringar utan att först fråga styrelsen om lov.
Med det tillfälligt höjda rotavdraget befarar SBC att den siffran kan stiga.
“Att 24 procent uppger att de utfört renoveringar utan tillåtelse tyder på att det finns en kunskapslucka. Här har styrelsen ett ansvar att informera medlemmarna och sätta upp tydliga riktlinjer för hur renoveringar ska genomföras. Detta för att säkerställa att arbeten inte påverkar byggnadens långsiktiga värde eller föreningens gemensamma ekonomi”, säger Therese af Jochnik, affärsområdeschef juridik på SBC, i ett pressmeddelande.

Riskerar att förlora bostadsrätten
Enligt SBC är det många som inte inser att det faktiskt kan bli allvarliga konsekvenser om man genomför större ingrepp i sin lägenhet utan godkännande.
“Det många kanske inte är medvetna om är att otillåtna renoveringar faktiskt kan utgöra grund för uppsägning och avhysning”, säger Therese af Jochnick.
SBC uppmanar därför både boende och styrelser att agera. Boende bör söka tillstånd i god tid och anlita seriösa hantverkare, medan styrelser behöver vara extra tydliga med vad som gäller.
“Med tydlig information och vägledning från styrelsen går det att förebygga problem och skydda både fastighetens värde och den enskilde bostadsrättsägaren”, fortsätter af Jochnick.
Kan påverka hela föreningen
En otillåten renovering är inte bara en risk för den enskilde. Om arbetet inte görs korrekt kan det orsaka skador på fastigheten och leda till dyra konsekvenser – för hela föreningen.
SBC:s uppmaning är därför tydlig: renovera gärna – men gör det rätt.
Läs också:
Rotavdraget bromsar flyttkedjan – slår mot yngre. Dagens PS
Vårbudgeten: “Historisk offensiv mot brottslighet”. Dagens PS
Skatteverkets skarpa varning inför din husrenovering. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.