Dagens PS

Fallande inflation – lovande för sänkt ränta

Matkasse bakom grafer.
Nu väntas räntesänkningarna hagla – inflationen ser ut att gå ner under målet. (Foto: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 10 juli 2024Publicerad: 10 juli 2024

Ett ord som alla har tvingats bekanta sig med de senaste åren är inflation. Det har blivit dyrare och dyrare att vara svensk. Men pekar det mesta mot att KPIF går ner under målet för första gången sen 2021.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bedömares prognoser visar på en inflation kring 2,9 procent i juni, en nedgång från maj månads 3,7 procent, rapporterar TT. För KPIF-inflation, som räknar bort effekterna av boräntor, väntas ett fall till 1,6 procent – under Riskbankens mål på 2 procent.

Det blir i så fall första gången på tre år som KPIF ligger under Riksbankens mål och långt under när KPIF toppade på 10,2 procent i december 2022. Den underliggande inflationen väntas också falla med 0,5 procent, till 2,5 procent, rapporterar TT.

Sänkt ränta att vänta

De snabba räntehöjningarna från 2022 och 2023 väntas nu rullas tillbaka under 2024 och 2025. Vi har redan fått ett par räntesänkningar, men enligt Riksbankens signaler och storbankernas prognoser blir det mer av den varan – och mer pengar i plånboken.

Riksbankens styrränta avgör bland annat räntorna på bostadslånen, och sitter tätt ihop med prissättningen på lånen med kortast löptid – de så kallade rörliga räntorna. Riksbankens planerade räntesänkningar beror på inflationens utveckling och därför är det troligt att räntorna faktiskt sänks.

Om sänkningen hänger med styrräntan ner till 0,75 procentenheter så minskar räntekostnaderna för bolåntagare med knappt 2000 kronor i månaden, utan att räkna in effekten av ränteavdraget som gör effekten lite mindre.

Låg inflation garanterar inte sänkning

Även om marknaden räknar iskallt med att räntan ska sänkas minst två gånger till hänger sänkningen av styrräntan alltid löst.

ANNONS

Det politiska läget i världen, de faktiska inflationssiffrorna, utvecklingen för kronan och ett flertal andra faktorer kan få riksbanken att vänta med sänkningarna – precis som man gjorde i juni.

Läs mer: Powell: Räntesänkningar på bordet för USA. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS