Experter som SvD talat med räknar med att bolån med bundna räntor snart blir dyrare än rörliga och rådet är: Bind ditt bolån nu!

ANNONS

Med ökad inflation stiger marknadsräntorna och både Swedbank och Nordea menar att det spiller över på svenska hushåll som sitter med bundna boräntor.

Så här säger två experter om hur hushållen nu bör göra med sina bolån.

”De bundna räntorna kommer att stiga gradvis i takt med att ränteutvecklingen i stort ökar över tid”, säger Cathrine Danin, senior ekonom på Swedbank, till Svenska Dagbladet.

Dina marginaler är måttstocken

”Det handlar om hur hushållens ekonomi ser ut. Har man stora marginaler och inte ett så stort lån i förhållande till bostadens värde, bra inkomster och en stabil jobbsituation då kan man kanske sitta stilla i båten, men har man stora skulder kan det kanske vara värt att binda. Absolut”, säger samtidigt Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, till tidningen.

Medan rörliga boräntor påverkas marginellt eller inte alls, dessa styrs av Riksbanken, som inte rör nollräntan, kan den stigande inflationen stå många hushåll dyrt, att döma av ekonomernas slutsatser.

ANNONS
ANNONS

Nordeas och Swedbanks bundna tre- och femårsräntor är i dag lägre än den rörliga räntan, men bankerna räknar med att deras bundna boräntor stiger de närmaste 18 månaderna, skriver SvD.

Läs även: Extremt låg ränta på bolån i juli [Dagens PS]