Det stod nyligen klart att både Volvos Leif Johansson och Sandviks Lars Petterson kommer att lämna sina poster som vd:ar. Under året fick dessutom telekomjätten Ericsson ny toppchef i form Hans Vestberg och sommaren innan bytte både H&M och Atlas Copco verkställande direktörer.

ANNONS

Det är alltså endast Nordea och Telia Sonera av de sju mest värdefulla bolagen på börsen som inte bytt ut sin vd de senaste 18 månaderna, konstaterar Dagens Industri.

”Och de tillträdde så sent som 2007.”

Det har alltså skett ett erfarenhetsras bland börsens jättar den senaste tiden, skriver tidningen och konstaterar att vd:arna vid årskiftet 2008/2009 hade en genomsnittligt erfarenhet på fem och ett halvt år. Det kan jämföras med i dag när den siffran sjunkit till endast 1,6 år.

ANNONS
ANNONS

En orsak till det här kan vara att de flesta av de sju största börsbolagens tidigare vd:ar tillträdde i början av 2000-talet och sedan fick sitta kvar under högkonjunkturen. Därefter kom lågkonjunkturen och bolagen tvingades sannolikt vänta med att se sig om efter nya chefer tills marknaden hade stabiliserats, skriver Di.