”Det senaste året har många tjänat lika mycket på att bo som på att jobba”, skriver Dagens Industris Henrik Mitelman.

ANNONS

Svenskarna har aldrig varit rikare, konstaterar han och gratulerar alla som tagit risken att skuldsätta sig till tänderna för att köpa bostad.

Den investeringen har visat sig vara lyckosam, ”ett risktagande som har lönat sig väl”, skriver Mitelman i Di.

Snitthuset har stigit ungefär 600 000 kronor i pris på tolv månader, och om den hypotetiskt bebos av två svenskar som tillsammans har en inkomst på 720 000 kronor, så är det inte mycket som skiljer mellan prisuppgången för deras villa på bostadsmarknaden och parets sammanlagda inkomst under ett år, konstaterar Di-skribenten och förklarar att hushåll enkelt kan gå till banken och låna mer pengar till exempelvis renovering eller ett poolbygge.

Mitelman frågar sig hur länge den rekordhöga skuldsättningen kan pågå. ”I relation till inkomster eller i förhållande till den totala ekonomin är våra skulder bland de högsta i världen”, skriver han och menar att detta, om inget annat, oroar.

Svenskarnas skuldberg är i det stora hela välinvesterat, samtidigt som statsfinanserna är goda. Men svenskarna är också mer sårbara nu än tidigare, är slutsatsen i analysen.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Fler hushåll tror på stigande bopriser [DagensPS.se] »