Dagens PS

Debattör: Finansministern bör sänka skatten

Om finansminister Elisabeth Svantesson (M) inte inför ett nytt jobbskatteavdrag nu finns det bara två budgetar kvar under denna mandatperiod
Om finansminister Elisabeth Svantesson (M) inte inför ett nytt jobbskatteavdrag nu finns det bara två budgetar kvar under denna mandatperiod. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 21 aug. 2023Publicerad: 21 aug. 2023

Tomas Ramberg skriver i DN att en av politikens naturlagar är att en moderatledd regering sänker skatten och att finansministern tar en politisk risk om hon skjuter upp skattesänkningarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Inflationen har hittills hindrat regeringen från att föra sin moderata ekonomiska politik och det främsta argumentet för att inte satsa på sjukvård skolor och skattesänkningar har varit prisökningarna, det skriver Tomas Ramberg i Dagens Nyheter.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) kan ha målat in sig i ett hörn när hon låter prisökningar och osäkra prognoser styra den ekonomiska politiken i stället för den politiska idén.

Inför hon inte ett nytt jobbskatteavdrag nu finns det bara två budgetar kvar under denna mandatperiod och det handlar inte bara om skatten utan även om bilden av regeringens politik, skriver Tomas Ramberg.

Skattesänkning för höginkomsttagare

Om regeringen inte genomför några jobbskatteavdrag nästa år blir det ändå skattesänkningar för dem som i dag har en månadslön på över 52 000 kronor.

Tomas Ramberg skriver att regeringen antagligen kommer låta gränsen för statlig skatt följa med upp i samma takt som priserna.

Samtidigt som inflationen motiverar skattesänkningar på tusentals kronor för höginkomsttagare används den alltså som argument för att inte sänka låg- och medelinkomsttagares skatt, skriver Tomas Ramberg i DN.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Läs mer: Debattör: Sänk skatten – öka tillväxten Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS