Historiskt dyra utsläppsrätter för kol och gas i EU spiller över på elpriserna i Sverige som slår rekord – trots att svensk elproduktion är ”ren”.

ANNONS

I Sverige baseras elproduktionen mestadels på vattenkraft och kärnkraft.

Men det hjälper inte – vi får ändå betala ett skyhögt priset för elen då den påverkas av priset för utsläppsrätter för kol och gas i EU, berättar Svenska Dagbladet.

”Gas och utsläppsrätterna har aldrig varit så dyra och kolpriset är det högsta sedan 2008”, säger Bjarne Schieldrop, råvaruanalytiker på SEB i Oslo, till tidningen som konstaterar att Sveriges elpriser nu är rekordhöga.

Hushållens elräkningar slå rekord – och dyrare blir det

Enligt artikeln har elen aldrig kostat så mycket som nu för svenska hushåll.

Extra bittert blir elpriserna som nu slår rekord det med tanke på att Sverige praktiskt taget inte släpper ut någon koldioxid alls kopplad till elkraften.

Anledningen till att priserna sticker i väg som de gör är enligt Christian Holtz, energimarknadsanalytiker på Merlin & Metis, bland annat för att svenska vattenkraftsproducenter sätter sina priser utifrån elproduktionskostnaderna på kontinenten.

Marknadsaktörerna ”vill ha så bra betalt som möjligt”, förklarar han i artikeln.

Priset väntas enligt experterna bli ännu högre i vinter, bland annat till följd av lägre vatten i magasinen på grund av mindre regnmängder än normalt under sommaren.

ANNONS
ANNONS

Råvaruanalytikern Bjarne Schieldrop säger till SvD att svenska hushåll kan utgå från att elräkningen blir 30-40 procent dyrare framöver, sett till vad priset legat på de senaste tio åren.

Han säger också att den stora vinnaren på de högre elpriserna är miljön – det banar väg för fler och stora investeringar i förnybar energi.

Läs även: Rekordhögt pris på el väntas fortsätta [Dagens PS]