Stockholmsbörsen lockar på nytt utländska investerare, däribland Rex Tillerson – som kandiderar till utrikesministerposten i Donald Trumps kabinett, skriver Di.

ANNONS

Rex Tillerson har aktier i H&M, SCA och Lundin Petroleum. Han är förmögen och äger stora tillgångar i bland annat Kina och Ryssland, vilket gjort att han ifrågasatts men han är ändå – enligt Di – ”på god väg att godkännas av senaten” och har själv inte gjort någon hemlighet av sina placeringar.

I H&M uppgår värdet på hans innehav till blygsamma 8.800 kronor, framgår det. ”I samma kategori återfinns oljebolaget Lundin Petroleum och hygienjätten SCA”, skriver Di, som uppger att Tillerson investerat i en rad länder och att hans största innehav finns i Exxon Mobil, där han tidigare jobbat.

Enligt NBC – som tidningen hänvisar till – sitter Rex Tillerson på ett samlat innehav värt motsvarande 1,8 miljarder dollar i energijätten.

Mikael Vilenius, Di:s börsexpert, skriver i en annan artikel att det utländska kapitalet nu hittat tillbaka till Stockholmsbörsen och resulterat i en ”turboeffekt”.

Under det fjärde kvartalet 2016 ökade det utländska ägandet på Stockholmsbörsen med 1 procent, enligt Vilenius som konstaterar att bilden var det rakt motsatta halvåret dess för innan, då minskade det utländska ägandet på Stockholmsbörsen.

Men sedan har de utländska investerarna alltså ”shoppat loss”, som tidningens börsproffs uttrycker det och berättar att utlänningarna vid årsskiftet ägde svenska storbolagsaktier för drygt 2.100 miljarder kronor.

Här är börsjättarna som tilldrar sig utländskt intresse: SSAB, Sandvik, SKF, Alfa Laval och Atlas Copco.

Även de svenska storbankerna beskrivs som ”Europas mest lönsamma”. Där har de utländska investerarna också stoppat in kapital, särskilt i Handelsbanken, enligt Di-skribenten.

JM, Skanska, Hemfosa och Bravida är också populära aktier, liksom SCA, Axfood, Ica-gruppen, Sobi, Swedish Match, Net Ent, Tele 2 och Securitas.

ANNONS
ANNONS

Även Lundbergs och Nibe nämns i sammanhanget.

MISSA INTE: Börschefen: ”Väldigt optimistisk” [Dagens PS] >

LÄS ÄVEN: Svenske astronautens börsfavorit [Dagens PS] >