Dagens PS

Därför bromsar vi – trots räntesänkning 

Räntesänkning räntesänkningar
Konsumenterna lyser fortfarande med sin frånvaro (Foto: Ali Lorestani/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 21 nov. 2024Publicerad: 21 nov. 2024

Trots att inflationen är på en rekordlåg nivå och räntorna faller, väljer hushållen att bromsa. Hur kommer det sig egentligen att konsumtionen inte tar fart? 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När SCB presenterade sin statistik för september hade hushållens konsumtion minskat med 0,3 procent jämfört med augusti. Värst var det för restauranger, caféer och hotell – där minskade konsumtionen med 1,3 procent. 

Något som kan bero på både eftersläpningar, höga priser och otillräckliga löneökningar

Priserna biter sig fast

Inflationschocken har satt sina spår. Priserna är fortsatt höga samtidigt som hushållens marginaler urholkats. 

Senast i början av november visade det sig att matpriserna fortfarande stiger. Enligt Matpriskollens statistik ökade priserna på mat och matrelaterade produkter med 0,2 procent under oktober. 

ANNONS

Senaste nytt

Överraskande

Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef på Statliga Konjunkturinstitutet, menar att den låga konsumtionen har överraskat. 

“Det ser ut att det tar längre tid än vad vi tidigare har trott innan hushållens konsumtion kommer igen”, säger hon till Dagens Nyheter. Hon tillägger: 

“Det kan bero på flera saker. Även om inflationen har kommit ner så är priserna inte lägre. De är fortfarande höga, mycket högre än vad de var. Och vi har inte fått löneökningar som fullt ut kompenserar för de stigande priserna”. 

ANNONS

Hon får medhåll från Länsförsäkringars chefsekonom Alexandra Stråberg

“Trots lägre inflation och fler räntesänkningar i korten, verkar det ta längre tid”, säger hon till TN, och menar att det finns fyra faktorer framöver som borde påverka hushållens konsumtion positivt: reallöneökningar, lägre inflation, kommande skattesänkningar och räntesänkningarna. 

Novembers dubbesänkning tror man kan vara ett steg i rätt riktning. 

“Det är klart att en dubbelsänkning kan vara den där extra kicken för att få igång ekonomin och hushållen”, säger Stråberg.

Skepsis mot Riksbanken

Riksbanken har agerat snabbt för att få bukt med den ekonomiska svackan och sänkt styrräntan från 4 till 2,75 procent på bara sex månader. Trots det är hushållen fortsatt avvaktande. 

Robert Boije, chefsekonom på SBAB, menar att Riksbankens kommunikativa strategi kan spela in. Banken har nämligen flera gånger understrukit att kampen mot inflationen inte är över – vilket kan ha skapat osäkerhet hos hushållen. 

“På marginalen kan det påverka hushållen – att man vill avvakta och se. Det skulle kunna vara en bidragande faktor till att konsumtionen inte kommit i gång”, säger han till DN. 

Tvärtom kan det leda till att hushållen väljer att spara istället för att konsumera – något vi sett bevis på under de senaste månaderna. Under det tredje kvartalet steg nämligen det genomsnittliga sparandet med 12 procent.

ANNONS

När drar det igång? 

Historiskt sett tar det ofta några månader innan räntejusteringar ger full effekt på hushållens ekonomiska beteende – varför det inte är helt märkligt att effekten ännu är svag.

Därtill har räntesänkningarna trots allt skapat ökad framtidsoptimism, vilken kan leda till ökad konsumtion under 2025, enligt News55.

Ylva Hedén Westerdahl tror i sin tur att det kommer behövas minst två sänkningar till, på 0,5 procentenheter vardera, för att ge den inhemska ekonomin en skjuts.

“Det tar något år innan sänkningarna slår igenom så vi tycker att man kan vara lite snabbare”, säger hon, och tillägger: 

“Det skulle ge hushållen lite mer tillförsikt; att de här räntesänkningarna faktiskt kommer. Att vi ska vara nere på två procent i början av nästa år”. 

Läs också:

Sverige lämnar botten – tillväxten på väg uppåt. Realtid

Stora kedjor darrar inför minskat köptryck. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
pension
Spela klippet

Experten: Så får du högre pension, genom att sänka din lön

Att sänka sin lön för att få en högre pension kan låta bakvänt, men det handlar om smart planering. Felicia Schön är privatekonom på nätbanken Avanza. ”Det finns några mindre välkända knep man kan ta till”, säger hon i videoklippet ovan. MISSA INTE: Äldrefällan: Bankens knep för att komma åt din tjänstepension Så får du […]