Priserna på Bostadsrättsmarknaden har stigit till rekordnivåer senaste månaderna. Fastighetsbyrån har tagit reda på hur prisutvecklingen sett ut i Sverige mellan 2015 och 2020.

Med hjälp av statistik från Svensk Mäklarstatistik har Fastighetsbyrån sammanställt hur prisutvecklingen sett ut i Sveriges län och kommuner de senaste fem åren. Prisutvecklingen har analyserats i både kronor och procent och tidsperioderna som jämförs är januari till juli 2015 med samma period under 2020.

Dalarna visar sig vara det län som toppar listan procentuellt sett. Där har priserna ökat med hela 74 procent. I botten på listan hamnar Örebro med en prisökning på endast 5 procent.

”Det är slående stora skillnader mellan olika län. Trenden man kan se nu är att storstadslänen och -kommunerna halkat ner i listorna, även i prisutveckling i kronor. Prisökningarna har dämpats i framförallt Stockholm och Göteborg medan vissa mindre städer och kommuner har haft en kraftig prisökning. Det senaste året kan vi även se att bostadsrätter generellt inte haft samma prisutveckling som villor”, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

ANNONS
ANNONS

Jämtland toppar listan sett till kronor, med en ökning på 620 434 kronor. Inte långt efter ligger Dalarna med en ökning på 612 618 kronor. Örebro län hamnar i botten även här, med en ökning på 69 503 kronor.

Bland de kommuner som ligger i topp procentuellt sett utgår många från lägre prisnivåer och har ökat snabbt. Arboga toppar där priserna stigit med hela 291 procent de senaste fem åren. Malung-Sälen toppar prisutvecklingen i kronor med en ökning på 2 184 392 kronor. På kommunlistan hamnar Örnsköldsvik längst ner både procentuellt och sett till kronor, -16 procent respektive -201 557 kronor.

Se alla siffror här.

Läs mer: Högsta boprisförväntningarna någonsin [Dagens PS]