Bostadsrättsägare betalar gärna högre månadsavgift för att trygga föreningens ekonomi i oroliga tider, enligt en ny rapport.

ANNONS

Särskilt unga bostadsrättsägare i åldersgruppen 18-31 är villiga att lägga mer pengar i månadsavgift i bostadsrättsföreningen om det säkrar ekonomin i kärvare tider, enligt en rapport från Sveriges bostadsrättscentrum, SBC, som konstaterar att hela elva procent av de yngre bostadsrättsägarna kan tänka sig att betala mer än 25 procent av dagens månadsavgift för att föreningens ekonomi ska stå starkare i framtiden.

”Det är väldigt intressant att se att så pass många unga är villiga att betala mycket mer i månaden. Det tyder på att de har en intention att fortsätta bo kvar i bostadsrätter en längre tid och är därför villiga att betala mer för en tryggare framtid. Det är dock viktigt att inte tänka att en ökad månadsavgift ska fungera som en räddning i framtiden. Grundförutsättningen ska alltid vara att planera långsiktigt med hjälp av underhållsplan och flerårsbudget för att undvika stora förändringar i medlemmarnas avgifter”, säger Markus Pålsson, affärsområdeschef för ekonomisk förvaltning på SBC i ett pressmeddelande.

Pandemins påverkan liten

Varannan medlem i en bostadsrättsförening är enligt rapporten inställda på att betala mer i månadsavgift för att förbättra föreningens ekonomi, och fyra av tio uppges vara villiga att betala maximalt tio procent mer i avgift.

I SBC:s Bostadsrättsrapport 2021 svarar fyra av tio, 41 procent, att pandemin inte har påverkat bostadsrättsföreningens ekonomi alls.

Tre av tio, 32 procent, anser att föreningsekonomin påverkats i någon grad under pandemikrisen.

Markus Pålsson ser positivt på att så många upplever att ekonomin i bostadsrättsföreningen inte påverkats av pandemin.

ANNONS
ANNONS

Det kan, säger han, vara en indikation på att ”föreningen har investerat pengarna rätt”.

Läs även: Bostadsbristen för unga inte längre lika akut [Dagens PS]