En mamma och hennes dotter åtalas för att ha sålt svartkontrakt, sammanlagt åtalas 15 personer i härvan. 

ANNONS

Köpare av de svarta kontrakten kräver nu att få tillbaka sammanlagt 8 miljoner kronor, i Sveriges kanske största svartkontrakts-härva någonsin.

Det var i december 2020 som Skatteverket upptäckte den enorma härvan med svartkontrakten där en mamma och hennes dotter misstänkt för att ha sålt och förmedlat minst 40 hyreskontrakt utan att skatta för de stora summor de tjänat.

Sammanlagt åtalas 15

Därför krävde Skatteverket dem på cirka 6 miljoner kronor för icke inbetald skatt. Efter detta har härvan vuxit. Tidigare har Hem & Hyra skrivit om 11 hyresgäster som har avslöjats och sagts upp från sina köpta hyreskontrakt.

På onsdagen åtalas 15 personer som har varit inblandade i härvan med svartkontrakt. Det är, förutom mamman och hennes dotter, även 13 personer som ska ha sålt sina hyreskontrakt.

De 15 åtalade stäms även på 12 miljoner kronor, vilket är den summa som de 20 lägenhetskontrakt som ingår i åtalet ska ha sålts för.

Fokuserar på 20 lägenheter

”Jag är förvånad över omfattningen av marknaden för svarta kontrakt. Att det var så organiserat hade jag ingen aning om”, säger Henrik Söderman, åklagare, och ansvarig för förundersökningen i svartkontrakt-härvan till Hem & Hyra.

Han har utrett härvan och väljer att fokusera på 20 lägenheter. Även fastighetsägare har utretts men det har inte varit möjligt att bevisa att de känt till affärerna med svartkontrakt.

Flera har erkänt

Henrik Söderman säger till Hem & Hyra att flera av säljarna har erkänt affärerna. Bland de åtalade finns säljare av flera paradvåningar i Stockholms innerstad, dessa lägenhetskontrakt har sålts för miljonbelopp.

ANNONS
ANNONS

Köparna kräver, enligt Henrik Söderman, tillbaka över 8,5 miljoner kronor som de har betalt för de svarta kontrakten. De som köpt kontrakten på de två paradvåningarna i Stockholms innerstad kräver tillbaka 3,6 miljoner kronor.

”Maxstraffet är två års fängelse för den här typen av brott”, säger Henrik Söderman till Hem & Hyra, han räknar med att det blir rättegång i höst.

Läs mer: Mor och dotter i härva med paradvåningar [DagensPS]