Erik Olsson Bostadsindex sjunker i maj, men nivån är fortsatt på en historiskt hög nivå.

ANNONS

Det är Nyhetsbyrån Direkt som tagit del av siffrorna och berättar att visningsbesökarnas förväntningar på bostadspriserna går ner i maj, dock och alltjämt till en onormalt hög nivå.

”Erik Olsson Bostadsindex visar att den starka efterfrågan vi ser nu beror på att prisförväntningarna fortfarande är höga. Nettot sjunker visserligen med 11 enheter från väldigt höga 57 procent till 46 procent, men även det är högre än normalt”, säger Johan Nordenfelt, informationschef vid Erik Olsson Fastighetsförmedling, till Nyhetsbyrån Direkt i en artikel som bland annat publiceras på Placera.nu.

I februari räknade 6 procent av visningsbesökarna med en nedgång av bostadspriserna det kommande året. Den siffran har nu ökat till 13 procent i maj och samtidigt uppges färre tro på stigande priser på bostadsmarknaden.

Nettoandelen som tror på stigande kontra sjunkande bostadspriser det kommande året har minskat till 46 procent i maj från 57 procent i februari. Men nivån är alltså fortsatt historiskt hög.

”Tillförsikten beror på förhoppningar om att pandemins effekter på ekonomin ger låg ränta under lång tid, samtidigt som vaccinationerna är positiva för marknadspsykologin genom minskade negativa effekter av pandemin”, säger Johan Nordenfelt.

ANNONS
ANNONS

Erik Olsson Bostadsindex baseras på svar från personer som var på Erik Olssons bostadsvisningar i Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund i början av maj.

Läs även: Nu binder villaägarna räntan – bostadsrättsägare väntar [DagensPS.se] »