Michael Storåkers, 44, entreprenör och styrelseproffs och tidigare vd för Bukowskis, är en av flera kända namn som figurerar i ett pikant avslöjande för de inblandade.

Tidskriften Scoop berättar att kändisarna fått exklusiva lägenheter av hovet. Det är kungen – som nyligen utmålades som slöfock i en krönika – som bestämmer vem som får bo i de 350 lägenheterna – som egentligen ägs av svenska folket – med adresser i exempelvis Gamla stan, på Djurgården, i Drottningholm och fashionabla Strandvägen, där priset för att hyra en lyxlägenhet är 12.761 kronor, vilket är mycket förmånligt jämfört med att hyra större, nyproducerade bostäder förmedlade av Bostadsförmedlingen.

Men kändisarna har inte fått sina lägenheter via Bostadsförmedlingen alltså utan tvärt om åkt gräddfilen för att de känner kungen, visar Scoops granskning.

Den som står i den vanliga bostadslön kan få köa i decennier på att få hyra en lägenhet i centrala stockholm eller andra, närliggande attraktiva områden. Men det slipper alltså kompisarna som kungen valt ut i sin egen bostadsförmedling, framgår det.

Kungen styr helt och hållet själv över vem som ska få flytta in. Allt enligt regelverket i den kungliga disposionsrätten och Ståthållarämbetet, visar Scoop-avslöjandet.

Här ligger bostäderna:
• 120 av dem ligger på Djurgården i Stockholm.
• 35 i Gamla stan.
• 40 på Östermalm.
• 50 i Solna.
• Omkring 50 nära Drottningholms slott och resterande i eller omkring Stockholmsregionen.

ANNONS
ANNONS

Michael Storåkers, omskriven i affärspressen, är en av de privilegierade som alltså fått en bostad av kungen och att han och de andra kändisarna fått lägenheter på det här sättet gör Marie Linde, ordförande i Hyresgästföreningen, rasande:

”Det finns en frivillig överenskommelse bland fastighetsägarna i Stockholm om att hälften av alla lediga lägenheter ska förmedlas via den kommunala bostadsförmedlingen. Den regeln bör självklart gälla även för dess lägenheter”, säger hon till Scoop.

Enligt hovet bebos de flesta av lägenheterna av anställda vid hovet eller Kungliga Hovstaterna.

MISSA INTE: Kungens pampiga lyxvilla – ett obebott radonslott [Dagens PS] >

LÄS ÄVEN: Carl Philip bluffanklagad: ”Det är inte hans design” [Dagens PS] >