Det politiska stödet är anmärkningsvärt klent.

SvD Näringsliv konstaterar att inget riksdagsparti  dagsläget säger ja till förslaget om hårdare amorteringskrav.

Tidningens enkät visar att fyra partier säger nej, två svarar kanske och de två största partierna avvaktar.

Finansinspektionens styrelse väntas ta beslut om knappt tre veckor och från och med mars skulle inkomsten i så fall styra hur mycket låntagare måste amortera varje månad.

Riksbanken och Boverket har båda gett positiv respons till förslaget men från akademiskt håll och från intresseorganisationen Bankföreningen har det skärpta amorteringskravet stött på patrull.

ANNONS
ANNONS

FI:s generaldirektör Erik Thedéen står emellertid på sig och skrev så sent som i går på DN Debatt att i brist på andra åtgärder som kan minska riskerna i den svenska ekonomin ”bedömer FI att skärpt amorteringskrav är nödvändigt”.

Regeringen har dock sista ordet och enligt SvD Näringsliv får FI-förslaget alltså inte ett enda klockrent ja från något parti i riksdagen.

”Vi kommer att ta ställning till ett eventuellt förslag om skuldkvotstak om Finansinspektionen lämnar ett sådant till regeringen. Det har de inte gjort ännu så det är fortfarande en hypotetisk fråga”, säger Fredrik Olovsson (S), ordförande i finansutskottet, i artikeln där det framgår att även Miljöpartiet vacklar i frågan med ett ”kanske”.

Och det gör även Vänsterpartiet, framgår det, medan de borgerliga partierna liksom Sverigedemokraterna säger nej till det strängare amorteringskravet.