Tidningen Fokus har rankat var du får mest och bäst bostad för pengarna. Det gäller oberoende om du är ung eller har skaffat familj och har jobb.

annons
annons

Enligt Fokus är Piteå i Norrbotten den kommun där det är mest tacksamt att bo sett till bostadspriserna och servicefaktorn.

”Kommunerna som ger mest livskvalitet i förhållande till vad ett hus kostar ligger i Norrland. Allra bäst är Piteå”, heter det i artikeln, där exempelvis hajpade Lidingö hamnar i ”bottenträsket” av landets 290 kommuner när det gäller kostnaden för boende i förhållande till utbudet av service.

”Här är det helt enkelt så dyrt att bo att det inte vägs upp av service, kvalitet på skolor, närhet till läkare och annat som sammanvägt avgör hur attraktiv en ort är”, skriver Fokus och slår fast att storstäderna och dess omgivande kranskommuner står sig slätt i en jämförelse med Norrlandskusten när det gäller prisvärda boenden.

Tidningen konstaterar att det skiljer hela 9 miljoner i pris mellan huset i Piteå och Lidingö, i det uppställda exemplet, och att Lindingövillan alltså inte har en chans i frågan om servicen kopplad till boendet.

Efter Piteå kommer två andra Norrlandskommuner på listan, utifrån den här aspekten: Skellefteå och Sundsvall.

Även Örnsköldsvik kvalar in på 10-i-topplistan över mest valuta för pengarna medan Danderyd är den kommun som får den mindre smickrande jumboplaceringen, 290:e plats.

ANNONS
ANNONS

I bottenskiktet hamnar alltså Lidingö liksom Solna, Vaxholm och Nacka.

”Den enda kommunen på tio-i-botten som inte ligger i Stockholms län är Öckerö (281) på Västkusten. Malmös grannkommuner Vellinge och Lomma har platserna 275 respektive 278 . Partille och Göteborg har plats 271 respektive 272”, skriver Fokus.