Budpremierna rusar till nya rekord men bedömare tror att bostadsrallyt tar slut om några månader.

Dagens Industri konstaterar att bostadspriserna ofta stiger med närmare en miljon kronor under budgivningen.

Budpremierna, som är skillnaden mellan utgångspris och slutpris, rusar till nya rekord och har stigit med i genomsnitt 13 procent på villor i april.

För bostadsrätter handlar det om en uppgång med 9 procent.

Siffrorna som återges av Di kommer från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling och Svensk Mäklarstatistik.

Pandemin, låga räntor och restriktioner

”På villamarknaden var det väldigt länge sedan vi såg så stora skillnader mellan utgångs- och slutpris. Budpremien för bostadsrätter låg i ungefär samma nivå som nu under 2017 och tydligt högre i början av 2010-talet, innan begreppet accepterat pris infördes”, säger Marcus Svanberg, vd för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, till tidningen och förklarar att flera faktorer spelar in.

Ytterst pekar han på pandemin i kombinationen med låga räntor och att det egna hemmet prioriterats i spåren av coronarestriktionerna.

SBAB:s chefsekonom Robert Boije konstaterar att en hög efterfrågan samtidigt som utbudet varit lågt gett budpremierna bränsle.

Han tror inte på stigande budpremier framöver då en avmattning märks på prisökningstakten på bostadsmarknaden. Boije räknar med att det ”lugnar ner sig”, som Dagens PS tidigare berättat.

Malmö i topp över budpremier

Enligt Di noterar Malmö högst budpremier av storstäderna, i snitt 13 procent, medan Stockholm och Göteborg uppges ligga strax under 12 procent.

ANNONS
ANNONS

När priserna drar i väg i budgivningen är det så klart de minst kapitalstarka som drabbas, unga och ensamstående som redan har det svårt att komma in på marknaden.

Förhoppningsvis ljusnar det snart. Experterna tror på en prisnedgång i slutet av året.

”Vi har haft något av en coronabubbla. Den riskerar förstås att spricka, men det blir knappast någon dramatik. På sin höjd ett fall i bopriserna med 10 procent i linje med vad som hände hösten 2017”, säger exempelvis Robert Boije.