När amorteringskravet återinförs kan effekten bli att fyra av tio unga vuxna får svårt att köpa bostad.

ANNONS

Enligt en ny Sifo-undersökning kommer möjligheten att köpa bostad påverka 41 procent av unga vuxna, och 29 procent av svenskarna i stort, när amorteringskravet återinförs den 1 september.

Det datumet är det dags för hushåll att börja amortera på sina bostadslån igen, har Finansinspektionen slagit fast.

FI beslutade tidigare om paus för amorteringskravet till följd av den pågående pandemin och var tredje svensk anser att det är, särskilt i storstadsregionerna välkomnas det tillfälliga stoppet av amorteringskravet. Bland unga vuxna (18-29 år) är nästan hälften (48 procent) positiva till pausen, skriver Brf-nytt.

”De senaste årens ensidiga fokus på kraftiga kreditrestriktioner har stängt ute många unga från bostadsmarknaden. Att återinföra amorteringarna, särskilt för den här utsatta gruppen, kommer försvåra situationen ytterligare. En rad rapporter har tydligt visat vilka olyckliga följder det stränga amorteringskravet har fått för många människor”, säger Anders Lago, förbundsordförande HSB, i artikeln.

HSB anser att amorteringskravet bör tas bort permanent och efterlyser i stället ett statligt startlån till unga och stöd till bosparande, framgår det.

ANNONS
ANNONS

Som det är nu utestängs en hel generation från bostadsmarknaden av regeringen, säger Lago till Brf-nytt.

Läs även: Bankchefer rasar mot amorteringskrav: ”Förmynderi” [DagensPS.se] »