Efter en period av högt tryck på bostadsmarknaden stiger budpremierna igen. Det är viktigt att hålla huvudet kallt och göra research inför ett bostadsköp. Det säger sparekonomen till Di.

ANNONS

Nya siffror visar att priserna på bostadsmarknaden fortsatte stiga i oktober. Nu skriver Di att en spegling av det höga trycket på marknaden är att budpremierna har börjat stiga. Den genomsnittliga budpremien låg på 12 procent i Stockholms kommun under oktober, från att ha varit nere på drygt 6 procent under våren, enligt siffror från Hemnet.

Läget gör att det är bra att vara förberedd på att slutpriset kan hamna en bra bit över det utgångspris som mäklaren satt.

”Det är väldigt viktigt att man själv gör researchen. Att man först förstår vad man faktiskt har råd med, men också vad den här typen av bostad kostar i det här området. Så att man vet att man inte betalar för mycket”, säger Christina Sahlberg sparekonom på Compricer.

Fundera över vad du vill betala

Eftersom det just nu görs många bostadsaffärer finns det gott om färska försäljningar att jämföra med. Då går det att genomskåda om utgångspriset är något av ett lockpris. Sen påverkar läge och bostadens skick och det kan ha betydelse för slutpriset.

”Det kan självklart vara så att om man verkligen vill ha en bostad så tycker man inte att man betalar för mycket. Men man vill inte ha gjort en dålig affär när man sedan ska sälja”, säger Christina Sahlberg.

Budgivningar kan lätt bli hetsiga när det är hårt tryck på bostadsmarknaden. Sparekonomen råder att stanna upp och fundera över vad du själv kommit fram till att du vill lägga på bostaden.

ANNONS
ANNONS

”Det räcker att det finns två personer som verkligen vill ha en lägenhet, då kan det gå upp hur mycket som helst. Det är därför det är så viktigt att bestämma sig själv för vad något är värt.”

Läs hela artikeln här.