Dagens PS

Storbanken: Prisfesten på bostadsmarknaden över

Nu är prisfesten på bostadsmarknaden över
Nu spår SEB att priskurvan på bostadsmarknaden i princip blir helt platt fram till 2023, det skriver Di. (Foto: TT)
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds
Uppdaterad: 10 nov. 2020Publicerad: 10 nov. 2020

Storbanken spår i en ny prognos att prisfesten på bostadsmarknaden är över. ”Priskurvan blir i princip helt platt”, säger prognoschefen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en färsk konjunkturrapport bedömer SEB en snabbt sjunkande bostadstemperatur fram till 2023. Det skriver Di i en artikel.

I våras spådde både SEB och Handelsbanken prisfall på bostadsmarknaden på 15 respektive 10 procent. Men några månader senare hade Sveriges BNP återhämtat sig oväntat starkt från coronabotten.

Priserna för bostadsrätter nådde botten i maj för att sedan ta rejäl fart och villapriserna fortsatte att öka enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Fel i våras

”Vi gick fel i våras. Men det var ett svårt prognosläge. När vi tittade på historiska samband tyckte vi inte att balansen mellan räntekomponenten jämfört med BNP och arbetslöshet skulle vara åt det här hållet”, säger Håkan Frisén, prognoschef på SEB.

Enligt SEB:s nya bedömning är facit för bostadspriserna 2020 nu i stället ett lyft på 10 procent.

Men nu spår banken att prisfesten på bostadsmarknaden är över.

”Vi ser inte att det här rycket som har varit i år har potential att fortsätta, trots ränteläget. Priskurvan blir i princip helt platt, men om något blir det svagt upp snarare än svag ned.”

Bromsar in redan under hösten

Banken räknar med att prisuppgångarna bromsar in redan under hösten och för 2021 och 2022 räknar de med knappt stigande priser mellan 0 till 5 procent.

SEB menar att det under senhösten och framåt sjunker in för allt fler att coronakrisen på jobbfronten är långt ifrån över. Arbetslösheten väntas stiga mot 10 procent nästa år.

Läs hela artikeln här.

Läs mer: SEB: ”Liten inbromsning” av hushållens boprisförväntan

Priserna stiger men det här kan påverka marknaden

ANNONS
ANNONS
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS