Elpriset har gått ner kraftigt i januari jämfört med december, och under veckan som gått väntades priset gå upp på nytt. 

ANNONS

Under januari har elpriset i Sverige sjunkit med i snitt 35 procent, jämfört med december, och priserna på el fortsätter svänga, konstaterar elbolaget Bixia.

Under den gångna veckan var förväntan att elpriset skulle vända upp igen till följd av kyla, mindre vind och högre elanvändning.

Så högt väntas snittpriset bli

”Som det ser ut nu räknar vi med att priset kommer stiga igen redan i början på nästa vecka till ett snittpris på omkring 1,20 kronor”, sade Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia, i ett pressmeddelande.

Fortfarande är priset på kol och gas högt och det gör att elpriserna är kvar på höga nivåer.

”De tre södra norska elområdena, där vattenmagasinen för stunden har låga nivåer, kopplas starkt mot den kontinentala prisbilden och håller uppe systempriset i stort”, skriver Bixia.

”Läget är fortfarande ansträngt på gasmarknaden med lågt utbud och hög efterfrågan. Det höga priset på gas och kol gör också att priset på utsläppsrätter stigit kraftigt. Idag får man betala drygt 90 euro för att släppa ut ett ton koldioxid, vilket kan jämföras med för ett år sedan då det kostade strax över 30 euro”, säger Johan Sigvardsson.

Läs mer här.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Analys: Staten stor vinnare på höga elpriser [Dagens PS]

Läs mer: Damberg: Två miljoner hushåll får elprisstöd [Dagens PS]

Läs också: Villaägare får betalt för sin elförbrukning [Dagens PS]