Mer än hälften av unga i åldern 20 till 30 år som bor kvar i föräldrahemmet betalar ingen hyra, visar ny rapport.

ANNONS

Det är SynoInt som gjort undersökningen på uppdrag av den statliga banken SBAB, rapporterar Bostadsrättsnytt.

Hela 54 procent av de unga som bor kvar hos sina föräldrar betalar ingen hyra. SBAB menar att en viktig bakgrundsorsak kan vara den höga ungdomsarbetslösheten. I åldersgruppen 15 till 24 år ökade arbetslösheten med 3,3 procent i oktober till 20,7 procent, framgår det.

Riskerar ”ett hårt ekonomiskt uppvaknande”

”Har man mat, husrum, tillgång till tvättmaskin, bredband och fullt kylskåp utan att betala kan man få en lite skev bild av vad det verkligen kostar att ha ett hushåll. Det kan också bli ett hårt ekonomiskt uppvaknade den dagen när det är dags att stå på helt egna ben. Så medskicket är att visa vad det faktiskt kostar att dra runt ett hushåll en månad. Gå igenom el, månadsavgift, hyra, hemförsäkring, abonnemang och matkostnader för att förbereda barnet”, säger SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann i pressmeddelandet enligt Bostadsrättsnytt.

På frågan om framtida förväntningar på boendestandard svarade mer än var fjärde ung (26 procent) i gruppen 28 till 30 år att de inte tror det blir så.

Flera av respondenterna, 46 procent, uppgav också att de själva eller känner någon som haft så höga kostnader för andrahandsboende att det inte funnits utrymme till något sparande.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Varningen: Startlån till bostad kan öka bostadspriser [DagensPS.se] »