Den dramatiska ökningen har skett på bara två år, enligt nya siffror. Byggbolagen tvingas till reträtt.

ANNONS

Det handlar om nyproducerade lägenheter och där Stockholm utmärker sig med störst antal osålda objekt. Ett skrämmande exempel på situationens allvar är Tobin Properties som bara sålt tre bostäder under årets första kvartal, vilket Dagens PS tidigare rapporterat om.

”Det är ganska stiltje på marknaden, får man säga, sade Tobin Properties finanschef Per Alnefelt till TT tidigare i veckan.

Hemnets statistik för vecka 16, som refereras av nyhetsbyrån, visar nu att utbudet av nyproducerade bostadsrätter i Sverige ökat med 75 procent på ett år; 11.419 lägenheter är till salu vilket antas vara den högsta noteringen någonsin.

En jämförelse med samma tidpunkt 2016 visar att det rör sig om en ökning på 282 procent lägenheter till salu och delvis är förklaringen fjolårets rekordhöga byggtakt, som nu tvingar byggbolagen att dra i nödbromsen.

Samtidigt är det alltså svårare att sälja sin bostadsrätt i dag.

ANNONS
ANNONS

TT uppger att många byggbolag börjar bli desperata över att marknaden i princip stannat av. För att om möjligt få fart på försäljningarna diskuteras prissänkningar och avgiftsfria perioder för bostadsspekulanter.