I våras under första pandemivågen pausade Finansinspektionen amorteringskravet, som fyra partier nu är öppna för att skrota, uppger SvD.

ANNONS

Tidningen berättar att fyra av åtta riksdagspartier – Sverigedemokraterna, Liberalerna, kristdemokraterna och Centerpartiet – är öppna för att ta bort amorteringskravet helt.

Bland annat anser KD att amorteringskravet sätter käppar i hjulet för förstagångsköpare att ta sig in på bostadsmarknaden och gör det svårare för hushåll att ta bolån.

Det slår även mot en del som vill byta bostad, anser partiet.

Väntar fortfarande på utredningen

Ett enigt finansutskott krävde i våras, konstaterar SvD, att en utredning skulle göras kring de samlade effekterna av kreditrestriktionerna på hushållen på bostadsmarknaden. Men hittills har ingen utredning dragit i gång.

”I väntan på en sådan bred utredning och analys är det rimligt att det förstärkta amorteringskravet fortsätter att vara pausat”, skriver Jakob Forssmed, KD:s ekonomisk-politiske talesperson, i ett mejl till Svenska Dagbladet.

Och Mats Persson, Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson, skriver å sin sida i ett mejl till tidningen att kombinationen ” skärpt amorteringskrav och lågt bolånetak är orimlig”.

Enligt Per Bolund, MP:s språkrör, tidigare finansmarknadsminister och nu vice statsminister och miljö- och klimatminister, skulle ett slopat amorteringskrav både leda till ökade bostadspriser och en ökad skuldbörda för hushållen, vilket skulle göra det svårare för fler att ta sig in på bostadsmarknaden, skriver Bolund i ett mejl till tidningen.

ANNONS
ANNONS

Läs hela artikeln.

Läs även: FI: Då återinförs amorteringskraven [DagensPS.se] »