Dagens PS

Oro dämpar hög efterfrågan på bostäder i Spanien

bostäder Spanien
Efterfrågan på bostäder i Spanien är fortsatt stark bland svenskar men minskar något på grund av omvärldsoron. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 03 maj 2022Publicerad: 03 maj 2022

Efterfrågan på bostäder i Spanien är fortsatt stark bland svenskar men minskar något på grund av omvärldsoron.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Efterfrågan från svenskar är fortsatt stark men vissa är kanske lite mer avvaktade på grund av oroligheterna i omvärlden. Däremot ser vi en trend med att fler personer från Ukrainas grannländer, Polen och de baltiska länderna, hör av sig och köper bra bostäder direkt. Troligen för att ha en plan B med tanke på kriget”, säger Anna Williams, certifierad utlandsmäklare på Fastighetsbyrån i Alicante, i ett pressmeddelande.

Hon tillägger att fler spanska bostäder nu går till utsatt pris mot tidigare, då priset ofta hamnade under utgångspriset.

Mäklarpanelen Spanien visar att säljarnas övertag ökar och att priserna är på uppgång.

På frågan: “För vilka är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu?” blev snittet 6,83 på en skala mellan 0 (köparna) och 10 (säljarna).

En tydlig fördel säljarna alltså.

Jämförelse kan göras med hur det såg ut i januari, då siffran för säljarna hamnade på 5,32.

På frågan “Hur stark är efterfrågan från svenska köpare på din marknad just nu?” blev snittet 4,63 på en skala mellan 1 (mycket svag) till 6 (mycket stark).

Efterfrågan är fortsatt stark även om den sjunkit något sedan januari (4,77).

Mäklarna fick även svara på frågor om prisutvecklingen på deras marknad och 80 procent svarar att priserna stiger just nu och 86 procent tror även på stigande priser under resten av 2022.

“De stigande priserna drivs av en stark efterfrågan och ett relativt lågt utbud på många orter, framför allt på nyproduktionsmarknaden. Vi ser även att priserna på nyproduktion stiger succesivt bland annat kopplat till kriget i Ukraina och stigande materialkostnader. Vissa projekt pausas även av den anledningen vilket minskar utbudet ytterligare och driver upp priserna”, säger Martin Posch, affärsområdeschef för Fastighetsbyrån utland.

Läs mer om Mäklarpanelen i april här.

Läs även: Nytt rekord i svenska bostadsköp i Spanien

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS