Avgiftschock på 50 procent drabbar bostadsrättsägare

Uppdaterad: 11 juni 2023Publicerad: 10 juni 2023
bostadsrättsägare
Redan hårt prövade bostadsrättsägare åker nu på ännu en avgiftssmäll. (Foto: TT / montage)

I spåren av stigande räntor tvingas många föreningar ta till storsläggan med fler dramatiskt höjda månadsavgifter för  bostadsrättsägare.

ANNONS
ANNONS

Nyhetsbyrån TT berättar på SvD.se att det är ovanligt att bostadsrättsföreningar höjer avgifterna på våren och sommaren.

I år är det precis det som sker och orsaken uppges vara de stigande räntorna.

Enligt artikeln höjde omkring 40 procent av cirka 4 600 bostadsrättsföreningar avgifterna vid årsskiftet.

Under våren och sommaren har redan eller kommer runt tio procent fler bostadsrättsföreningar att höja sina avgifter.

HSB-chef: Avgiftshöjningarna är inte tillräckliga

En del föreningar som redan höjt sina avgifter kommer dessutom att höja ännu mer till många bostadsrättsägares förtret.

Men trots höjda avgifter på uppåt 15 procent i flera fall är det inte tillräckligt för att dämpa kostnadsökningarna, anser Johan Lindén, chef för strategisk förvaltning på HSB Stockholm:

“Man agerar inte särskilt reaktivt”, säger han i artikeln till TT på SvD.se och pekar på att föreningarna kommer drabbas av fler kostnadsökningar framöver, dels på grund av inflationen, dels för höjda sop- och värmeavgifter och liknande.

För bostadsrättsägare är påslagen från BRF:erna bara en i raden av smällar då hushållen redan tampas med egna stigande räntekostnader.

Enligt en ny årsrapport från HSB kommer månadsavgiften i en normal förening behöva höjas 40-50 procent, vilket kan jämföras med en månadsavgift på 2,3 procent de senaste fem åren, berättar Svenska Dagbladet på söndagen.

Rapporten baseras på läget i 762-HSB-förvaltade föreningar i Sverige. Den visar att många föreningar som haft bundna lån till låg ränta i sommar måste lägga om sina lån. I vissa fall stiger räntekostnaderna flera hundra procent.

“Räknar jag på 80 kvadratmeter är den genomsnittliga månadsavgiften i dag 4 653 kronor. Det kommer inte att räcka, och därför vore det bra om även köpare börjar informeras att en sådan avgift bör höjas till 6 980 kronor”, säger Johan Lindén i artikeln.

Läs även: Mardröm: Hushållen har förlorat 100 000 på ett enda år

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS