Bostadsmarknaden har stått emot coronapandemin och priserna stiger över nästan hela landet. Men hur ska man tänka kring bostadsköp? SEB ger råd som hjälper dig att navigera rätt på höstens bostadsmarknad.

ANNONS

1. Det finns inga garantier
Hittills har bostadsmarknaden klarat sig bra i krisen och prisutvecklingen har varit stabil. Men det finns inga garantier för att det kommer fortsätta i samma riktning. Bakslag i smittspridningen eller i den ekonomiska återhämtningen kan fortfarande ske och ge negativa effekter på bostadsmarknaden. När det är annorlunda tider är en viss försiktighet på sin plats.

2. Låt privatekonomin och behovet styra
Det är din privatekonomi och bostadsbehovet som ska styra vad du köper för bostad. Låt inte lusten att göra ett klipp styra. Läget är för osäkert för att utgå ifrån att lägenheten snabbt kommer stiga i värde.

3. Sälj först – köp sen
Rådet att sälja först och köpa sedan har aldrig varit så viktigt att följa som nu. Om du köper först och säljer sen kan konsekvenserna bli stora om du inte får det du trodde du skulle få för bostaden. I värsta fall får du inte tillräckligt för bostaden du ska sälja och det kan leda till stora problem om kontrakten är skrivna.

Skatter, uppskov och amorteringskrav

4. Säkerställ dina marginaler
Se till att ha marginaler i din boendeekonomi. Utnyttja exempelvis inte hela ditt lånelöfte, det kan vara smartare att kompromissa lite med läge eller antalet kvadratmeter. Nu när räntorna är låga gäller det att bygga upp en bra buffert och ett långsiktigt sparande. Om det finns möjlighet att amortera så gör det, oavsett om du har amorteringskrav eller inte. Det kan även vara bra att sprida ränteriskerna genom att dela upp lånet och välja olika bindningstider.

5. Omvärldsbevaka och var långsiktig
Det är många som gillar att hålla koll på bostadsmarknaden genom att gå på visningar och kolla bostadsannonser men det är viktigt att omvärldsspana bredare. Det är bra att hålla koll på hur räntor, amorteringskrav, skatter och uppskov fungerar vid bostadsköp. Regler förändras, speciellt nu i pandemitider. Den tillfälliga amorteringsfriheten är en åtgärd som försvinner efter augusti nästa år. Många tycker det är skönt att slippa att amortera och ha mer pengar att röra sig med. Men det gäller att säkerställa att privatekonomin klarar nya boendet på lång sikt och inte bara nu. Prata med din bank eller mäklare, på deras hemsidor kan du läsa på om lagar och regler.

ANNONS
ANNONS

Läs artikeln här.

Läs mer: Nu återpubliceras rekordmånga lägenheter [Dagens PS]