Fortfarande uppges säljarna ha ett övertag på bostadsmarknaden men köparna är nu enligt senaste Mäklarpanelen mer avvaktande.

ANNONS

”Trenderna vi sett ett tag blir ännu tydligare nu. Vi ser en fortsatt avmattning på marknaden som helhet även om säljarna fortfarande har övertaget. Det finns en lite större avvaktan hos köparna och vi går mot en mer balanserad marknad”, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån som står bakom Mäklarpanelen.

Bostadsmarknaden är att döma av svaren i Mäklarpanelen inte lika glödhet längre, men fortfarande har alltså säljarna övertaget, även om säljarnas fördel har minskat.

Samtidigt är skillnaden mellan olika bostadstyper stor på området och när det gäller nyproduktion märks en ökning av fördelen för säljarna.

Skiljer sig stort mellan olika bostadstyper

”Jag tycker att nyproduktionsmarknaden generellt är i bra balans. Men sedan kan det givetvis skilja sig från projekt till projekt. Nyproduktionsmarknaden har alltid en eftersläpning mot den ’vanliga bostadsmarknaden’ så det gäller verkligen för bostadsutvecklarna att göra sin research och lyssna på signaler från den lokala marknaden. Vilken typ av bostäder som efterfrågas kan skilja sig mycket mellan olika orter och områden”, säger Henrik Lenander, affärsområdesansvarig nyproduktion på Fastighetsbyrån, i pressmeddelandet.

Johan Engström konstaterar utifrån svaren från mäklarna i Mäklarpanelen att intresset för mindre bostadsrätter alltjämt är svagare än för större lägenheter.

Han säger också att trösklarna är fortsatt ”för höga” för unga och förstagångsköpare med kraven på fast jobb, kontantinsats och amortering.

426 mäklare i landet har svarat på frågor i Mäklarpanelen.

ANNONS
ANNONS

På frågan ”För vilka är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu” blev snittet 6.5 på en skala mellan 0 (köparna) och 10 (säljarna).

Det kan jämföras med 6,87 när samma fråga ställdes i augusti och 6,97 i oktober 2020. Fördelen för säljarna har minskat i alla segment sedan i augusti, framgår det.

Läs även: Andelen nyproducerade ettor i Stockholm fortsätter sjunka [Dagens PS]