Mäklarbranschen hade sitt bästa år hittills 2020, enligt en sammanställning som Dagens Nyheter gjort. 

ANNONS

Under fjolåret var bostadsmarknaden stekhet, bostadsrättspriserna steg med sju procent och villapriserna ökade med 13 procent. Dessutom gjordes fler affärer än normalt, med 8 000 fler sålda bostadsrätter och 1 000 sålda villor jämfört med 2019 enligt Svensk mäklarstatistik. Det sammanlagda försäljningsvärdet landade på 510 miljoner kronor, en ökning på 14 procent jämfört med 2019.

Det ger också klirr i kassan till de stora mäklarhusen. Orsakerna finns att finna i bland annat stigande priser och att fler bestämde sig att flytta under Coronapandemin. Tillsammans ökade sex av de största mäklarhusen (Swedbank fastighetsbyrå, Svensk Fastighetsförmedling, Skandiamäklarna, Husman Hagberg, Notar och Historiska Hem) omsättningen med 7,1 procent och resultat efter finansiella poster med 21,5 procent. Mäklarbranschen hade sitt bästa år hittills 2020, skriver Dagens Nyheter.

”Förra året var det bästa året i mäklarbranschens historia”, säger Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson fastighetsförmedling till DN.

”Det var nära att det blev en toppnotering, men det blev det näst bästa på 85 år. Vi sålde inte riktigt lika många bostäder, men till högre priser, så provisionen var högre än året innan”, säger Henrik Freudenthal, kommunikationschef på Svensk fastighetsförmedling till DN.

2021 har bostadsmarknaden också gått starkt, men inte i lika snabb takt. Siffrorna för sommaren visar på en inbromsning – vilket dock är normalt under sommarmånaderna.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Augusti rivstartar på svensk bostadsmarknad

Läs mer: Svalare bostadsmarknad – ”bör tas med en nypa salt”