Siffror från Svensk Mäklarstatistik visar på tydligt stigande priser både när det gäller bostadsrätter och villor. Fastighetsbyrån menar att corona har lett till förändrade preferenser och ökat fokus på boende.

ANNONS

Senaste siffrorna från Svensk Mäklarstatistik visar att priserna har stigit med 2 procent på både bostadsrätter och villor. På tre månader har bostadsrätter stigit med 6 procent och villor 5 procent.

Fullständig statistik hittar du här.

Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån, kommenterar siffrorna från Svensk Mäklarstatistik.

”Låga räntor och bostadsbrist på många orter ger förutsättningar för hög efterfrågan och stigande priser. Men Corona-pandemin har också lett till större fokus på bostaden och en ökad vilja att flytta. Mer tid i hemmet, både på arbetstid och fritid, har även lett till något förändrade preferenser. Yta, hemmakontor, natur, trädgård eller balkong har blivit mer attraktivt och centrala lägen har blivit något mindre viktigt”, säger Johan Engström.

”Efterfrågan på begagnatmarknaden smittar även av sig på nyproduktion. När priserna stiger och det finns en tro på fortsatta uppgångar blir nyproducerade bostäder mer attraktiva. Den trenden kan vi se tydligt, främst på stora och medelstora orter runt om i landet”, fortsätter han.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: All-time-high på bostadsrätter: ”Ovanlig” [Dagens PS]