Hemnet beskriver marknaden som mer normal igen med ökad efterfrågan på lägenheter i stan, men där bostäderna som annonseras ut säljs rekordsnabbt.

ANNONS

I takt med att restriktionerna lättat och nu är på väg att mer eller mindre upphöra helt har efterfrågan på lägenheter i stan ökat, enligt Hemnet.

Under pandemin har många efterfrågat större bostadsytor då många jobbat hemma.

Men nu har bostadsmarknaden blivit mer normal och lägenheter i centrala lägen är åter attraktiva, konstaterar Erik Holmberg, analytiker på Hemnet, i en TT-intervju som bland annat publiceras på DN.se.

Köparna måste vara på alerten

Det går också rekordsnabbt, bara 14 dagar, att sälja en lägenhet medan motsvarande tid för en villaförsäljning tar 18 dagar, vilket uppges vara en dag kortare i snitt än under januari i fjol.

”Vi har en hög efterfrågan i förhållande till utbudet. Det blir många intressenter per bostad till salu. Många vill vara med och många lägger bud före visning – då dras tempot upp. Som köpare får man vara lite mer på tårna för att hinna med”, säger Erik Holmberg till TT och räknar med att bostadsaffärerna kommer att gå ännu snabbare framåt vårkanten.

Utbudet och efterfrågan är i hyfsad balans med de snabba försäljningarna gör att utbudet inte hinner med i svängarna.

ANNONS
ANNONS

För att det ska ske krävs en dämpad efterfrågan, förklarar Erik Holmberg i artikeln.

Läs även: Dagens bostadsköpare mer kräsna än tidigare [Dagens PS]